Posel na spletu

Bloganje kot poslovna kariera

Se tudi vi večkrat ukvarjate z mislijo, kako lepo bi bilo, če bi lahko delali kar iz udobja domače pisarne? Nihče vas ne bi gnjavil, do kdaj morate kaj narediti, róke bi si postavljali le sami. Poleg tega ne bi zapravljali dragocenega časa za vožnjo na delo, pa tudi stresa bi doma doživljali precej manj. Pravzaprav ni nujno, da bi vedno delali od doma. Svoj prenosni računalnik bi enostavno odnesli s seboj na počitnice ali potovanje ter vse potrebno za »službo« opravili kar od tam.

Sliši se res lepo, kar prelepo, da bi bilo res. Pa vendar obstaja vse več ljudi, ki imajo prav takšen življenjski stil. Nekateri izmed njih se ukvarjajo z bloganjem. Ja, res je, tudi bloganje lahko predstavlja poslovno kariero. Seveda to delo ni za vsakogar in še daleč ni enostavno, kot bi si morda kdo mislil. Še posebej pa ne na začetku, ko blog dosega le majhno število bralcev. A ko se obiskanost povečuje, se povečuje tudi prepoznavnost, s tem pa tudi možnost za dober zaslužek.

Bi pričeli z bloganjem? Poskrbite za trdne temelje!

Osnovne stvari, za katere boste morali poskrbeti, če se boste želeli pričeti ukvarjati z bloganjem, so naslednje:

Brez naštetih elementov enostavno ne bo šlo. Pred registracijo domene dobro razmislite, o čem bi sploh radi blogali in komu bo vaš blog namenjen. Le tako boste lahko izbrali dobro domeno, ki vam bo pomagala pri gradnji prepoznavnosti. Poleg domene si priskrbite zanesljivo in hitro spletno gostovanje (priporočamo NEOSERV.si), seveda pa ne bo šlo tudi brez postavitve samega bloga. Svetujemo vam, da uporabite sistem WordPress, ki ga boste z nekaj prakse zelo hitro usvojili.

Trije načini za služenje denarja z bloganjem

Kako torej zaslužiti z bloganjem? Možnosti je kar nekaj. V nadaljevanju vam predstavljamo tri načine, s pomočjo katerih boste na spletu zaslužili svoje prve evre. Prav lahko pa se zgodi, da se bo iz vsega skupaj razvila uspešna poslovna kariera.

1. Prikazovanje oglasov. Na svoj blog lahko na različna mesta umestite oglase. To so lahko oglasi drugih podjetij, s katerimi se dogovorite za fiksen mesečni znesek, lahko pa se pridružite tudi oglaševalski mreži. Najbolj priljubljena je zagotovo Google AdSense, ki bo servirala oglase oglaševalcev. Izbirali boste lahko med različnimi dimenzijami in vrstami oglasov, npr. med slikovnimi, tekstovnimi in video oglasi. Več kot bo opravljenih klikov na oglase, več denarja boste zaslužili.

2. Sodelovanje v partnerskih programih. Na svojem blogu lahko oglašujete izdelke podjetij, ki omogočajo partnerski program (npr. tudi prej omenjeni ponudnik spletnega gostovanja). Pridobili boste unikatno povezavo, prek katere boste na spletno stran partnerja pošiljali svoje obiskovalce. Vsak, ki bo prek vaše povezave opravil nakup, vam bo prinesel partnersko provizijo. Če imate zelo obiskan blog, lahko s pridružitvijo v partnerski program (ali celo v več programov) služite zelo lepe denarce.

3. Objava plačljivih prispevkov. Možnost za zaslužek predstavljajo tudi plačljive objave. S podjetji se npr. lahko dogovorite, da boste na svojem blogu predstavili njihove izdelke, seveda v zameno za plačilo. Slednje bo odvisno od tega, koliko obiskovalcev obišče vaš blog in kako tesno je ta povezan z dejavnostjo, s katero se podjetje ukvarja. Več kot boste imeli obiskovalcev in bolj kot bo vaš blog povezan z dejavnostjo podjetja, višjo ceno za objavo prispevka boste lahko postavili.

Vas mika, da bi se v bloganju preizkusili tudi sami? Na začetku bo zagotovo težko, a če vam bo uspelo, bodo sadovi vredni občudovanja!

Podjetna Primorska

Dobrodošli na spletnem portalu Podjetja Primorska, kjer si lahko preberete mnogo zanimivih prispevkov na temo podjetništva, posla na spletu in industrije. Veseli bomo, če naše prispevke delite na družabnih omrežjih in s tem znanje ter ideje delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala za obisk in prijeten dan še naprej!

Drugi berejo

Close