Svet industrije

3 nasveti za varnost pri delu varilca

Varjenje je ena izmed storitev v kovinsko predelovalni panogi, brez katere se enostavno ne da. Ker gre pri spajanju dveh kovinskih kosov v eno nerazdružljivo celoto, je jasno, da se pri tem tvori visoka temperatura, a tudi nevarni, strupeni plini.

Odvisno od načina varjenja pa je prisoten tudi električni tok, ki je lahko ob neprevidnem ravnanju usoden. Prav zato je varnost varilca še kako pomembna in zapisali bomo, da zagotovo na prvem mestu. Zato si bomo ogledali pomembne tri nasvete za varnost pri delu varilca.

1. Preverjanje opreme pred pričetkom dela

Kot smo že omenili, gre pri varjenju za naprave, ki delujejo pod visokim električnim tokom ali pa za doseganje temperatur taljenja materiala proizvajajo ustrezno vroč plamen, ki je posledica prave mešanice plina. V tem primeru je takoj jasno, da je potrebno rokovati zgolj z brezhibnimi varilskimi pripomočki in opremo.

Pred varjenjem je tako varilec dolžan poskrbeti za svojo varnost na način, da skrbno preveri celotno opremo. Pogledati mora, ali so kabli nepoškodovani in ustrezno priključeni, prav tako mora preveriti celotno varilsko orodje. In ne gre zgolj za varovanje samega sebe, pač pa je potrebno v tem kontekstu gledati tudi na varnost ostalih v prostoru ali bližini.

2. Ustrezna zaščitna oprema

Varnost varilca smo pričeli pri pregledu njegove varilske opreme, nadaljevali pa jo bomo pri zaščitni opremi. Še enkrat omenimo, da gre pri varjenju za visoke temperature, električni tok, strupene pline, ki se tvorijo ob varjenju, in tudi za leteče žareče delce.

Vsak varilec potrebuje kompletno negorljivo uniformo, kamor prištevamo suknjič in hlače ter dodamo še ustrezne rokavice. Obraz varilca mora biti zaščiten z varilsko masko ali vsaj očali, ki ščitijo oči pred žarečimi delci in močnim škodljivim sevanjem. Ne pozabimo še na čevlje, ki morajo biti prav tako negorljivi, ob tem pa onemogočati žarečim delcem, da bi padli vanje.

3. Ustrezna izobrazba

Da varilec pozna vse postopke in se zaveda pomena varnosti ter zna zanjo ustrezno poskrbeti, je potrebno določeno predznanje. Vsak varilec mora biti strokovno usposobljen vsaj za način varjenja, ki ga bo pri svojem delu uporabljal. V ta namen obišče posebne tečaje in predavanja, na katerih prejme ustrezno znanje.

Najprej teoretično, na koncu pa tudi praktično. Če je pri preverjanju znanja uspešen, mu center, kjer je opravljal tečaj, podeli certifikat, s katerim delodajalcu dokaže, da je usposobljen za to vrsto dela. Le takšen varilec bo vedel, kako ustrezno poskrbeti za varnost tako sebe kot drugih.

Podjetna Primorska

Dobrodošli na spletnem portalu Podjetja Primorska, kjer si lahko preberete mnogo zanimivih prispevkov na temo podjetništva, posla na spletu in industrije. Veseli bomo, če naše prispevke delite na družabnih omrežjih in s tem znanje ter ideje delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala za obisk in prijeten dan še naprej!
Close