Posel na spletu

Kako zagnati svoj posel s spletno trgovino?

Ker je splet na nek način postal naš drugi svet, kamor se redno zatekamo po nasvete, tam komuniciramo, nakupujemo in opravljamo še vrsto drugih reči, je povsem jasno, da je skorajda vsak posel vsaj delno povezan z njim. Ali gre za predstavitveno spletno stran, podajanje informacij ali pa kot osnova za sam posel.

Med slednje zagotovo štejemo podjetja, ki poslujejo s pomočjo spletne trgovine. Če ste se še pred leti spraševali, zakaj bi se trudili na spletu postavljati trgovino in kdo bo na takšen način sploh nakupoval, je danes jasno, da številka še vedno narašča.

Imate idejo ali izdelek za spletno prodajo?

Najprej je seveda pomembno, da imate na voljo izdelek ali storitev, ki jo želite tržiti preko spleta, ali pa vsaj kakšno izjemno idejo. Preverite, kako močno je spletni trg že zaseden s podobno ponudbo, kot jo imate v mislih. Prilagodite svojo strategijo na način, da boste navkljub močni konkurenci ponujali še kaj več, boljše kvalitete ali zgolj na bolj prijazen način.

Potrebujete podjetje

Če podjetje že imate, preverite, ali imate registrirano ustrezno dejavnost za prodajo preko spleta. Če podjetja še nimate, boste tega morali torej odpreti. Navadno se boste odločali med oblikama d.o.o. in s.p., katera bo bolj ugodna za vas, pa boste ugotovili sami – po pogovoru z drugimi podjetniki ali denimo z računovodjo.

Ta vam bo lahko dal najboljše odgovore in vam postavil tudi ustrezna vprašanja. Zanimalo ga bo, kakšen promet ste denimo predvideli na letni ravni, boste izdelke uvažali/izvažali, nakupovali material za izdelavo izdelkov in podobno.

Izdelava spletne trgovine

Danes je tako, da lahko posameznik z nekaj internetnega znanja spletno trgovino postavi celo sam. Seveda je to primerno takrat, ko gre za nezahtevno spletno trgovino z malo izdelki. Za večje projekte pa bo nemara najbolje najeti strokovnjaka s tega področja, sami pa se boste raje lotili ostalih pomembnih reči, ki se nanašajo na vaš posel.

Izdelava spletne trgovine danes ne predstavlja več tako velikega stroška kot nekoč. Morda v določenih primerih, ko gre za sila zapleteno zadevo, v večini primerov pa boste zadovoljni s spletno trgovino, ki bo stala na temeljih WordPressa in WooCommerca. To hkrati pomeni, da bo administracija takšne spletne trgovine precej enostavna tudi za vas.

Poskrbite za pravne vidike posla

Ko govorimo o poslovanju preko spleta in spletne trgovine, se je treba zavedati, da obstajajo določene reči, vezane na naše zakone, katerim mora biti ugodeno. Tako boste morali poskrbeti za ustrezno politiko varstva osebnih podatkov, spisati in objaviti tudi pogoje uporabe in vsa potrebna obvestila o piškotkih ter podobno.

V večini primerov boste potrebovali tudi davčno blagajno. Če boste poslovali na način plačila ob prevzemu, boste morali vsekakor pomisliti tudi na ta del. Davčne blagajne ne boste potrebovali zgolj v primerih, ko bodo plačila striktno potekala samo preko plačilne platforme PayPal ali npr. preko storitve, kot je VALU Moneta. V tem primeru namreč Telekom izstavi račun vašim strankam, vi pa enkrat mesečno Telekomu, v zameno za določeno provizijo, seveda.

Upamo, da smo poskrbeli za nekoliko bolj jasno sliko okoli spletne prodaje.

Podjetna Primorska

Dobrodošli na spletnem portalu Podjetja Primorska, kjer si lahko preberete mnogo zanimivih prispevkov na temo podjetništva, posla na spletu in industrije. Veseli bomo, če naše prispevke delite na družabnih omrežjih in s tem znanje ter ideje delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala za obisk in prijeten dan še naprej!

Drugi berejo

Close