Posel na spletu

Kako izbrati ustrezno domensko ime?

Je pred vami veliki projekt, imenovan »spletna stran«? Potem se ta hip verjetno sprašujete tudi o tem, katero domeno izbrati zanjo. Ker gre za ime, ki bo predstavljalo vašo spletno stran ali trgovino, je nujno, da je izbira modra in dobro premišljena.

Ne tiči vse zgolj v izbiri imena. Kot boste videli, je ustrezno domensko ime sestavljeno iz nekaj različnih odločitev, ki bodo pomembno vplivale na to, kako uspešna bo vaša spletna prisotnost in kako dobro bodo spletni obiskovalci nanjo reagirali.

Pozor na domensko končnico

Morda ste ime domene že izbrali in počasi že razmišljate o tem, da bi jo registrirali. Pred tem pa je seveda potrebno izbrati še domensko končnico. Gre za tisti del, ki vašo domeno zaključuje s piko: .si, .com, .eu in podobno. Ni vseeno, za katero domensko končnico se boste odločili.

Domenska končnica
Domenska končnica je pomemben element izbire primerne domene.

Spletne strani, namenjene uporabnikom iz Slovenije, naj nosijo končnico .si ali pa najbolj splošno .com. Tudi .net je v določenih primerih primerna. Takrat, ko bo domena denimo predstavljala spletno agencijo. Končnico .org lahko izberejo neprofitne organizacije in društva.

Ime domene naj bo kratko

Želite si, da bi si domeno vaše spletne strani zapomnilo kar največ spletnih uporabnikov. Če bo ta dolga ali pa bo ime predstavljalo nekaj, česar nihče ne pozna, bo to precej težje dosegljivo. Kratke domene so prav tako bolj uporabne za promocijo, tisk materialov in podobno.

V primeru dolge domene se kaj hitro pripeti, da si je uporabniki ne zapomnijo v celoti in nato s pomočjo spletnih iskalnikov iščejo nekaj podobnega. Rezultat tega pa je, da bodo zelo verjetno pristali na spletnih straneh konkurence.

Izognite se šumnikom

Čeprav si lahko omislite tudi domeno s šumniki, pa je to bolj kot ne odsvetovano. S šumniki imajo namreč lahko težave strežniški sistemi, ki jih ne obdelajo pravilno, kar pa ima za posledico npr. nedelovanje vaše spletne pošte.

Domeno s šumniki si lahko morda omislite bolj za dodatek k osnovni domeni, na katero jo usmerite, v medijih pa se predstavljate tudi s šumniki.

Pred registracijo ne pozabite na konkurenco

Ko se boste enkrat odločili za domensko ime, ne smete pozabiti na konkurente. Preverite, ali je ime domene morda že registrirano pod drugo domensko končnico. Hkrati pa seveda sami zakupite enako domensko ime vsaj z domenskima končnicama .si in .com. Tudi priljubljena in cenovno ugodna končnica .eu zagotovo ne bo odveč. Na ta način boste lahko povsem mirni, saj vam konkurenti ne bodo mogli skakati v zelje z enakim imenom.

Podjetna Primorska

Dobrodošli na spletnem portalu Podjetja Primorska, kjer si lahko preberete mnogo zanimivih prispevkov na temo podjetništva, posla na spletu in industrije. Veseli bomo, če naše prispevke delite na družabnih omrežjih in s tem znanje ter ideje delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala za obisk in prijeten dan še naprej!

Drugi berejo

Close