Podjetništvo

Delo od doma: prednosti in slabosti

Če svojega dela ne opravljate doma, potem si morda niti ne morete predstavljati, kako takšno delo sploh poteka. Morda si niti ne želite delati na ta način, saj menite, da ne bi naredili prav veliko. Spet drugi pa o tej obliki dela premišljujete že dlje časa, ker bi vam to verjetno povsem ustrezalo.

V današnjem prispevku bo delo od doma imelo glavno vlogo. Osredotočili se bomo na njegove prednosti in slabosti. Če že delate doma, boste lahko naša dejstva podprli ali pa imate o določenih zadevah povsem svoje mnenje. Če še ne delate doma in bi to počeli radi, pa naj vas slabosti ne prestrašijo preveč. Vse se da, če si boste vi tako želeli in hoteli.

Prednosti dela od doma

Delo od doma je oblika dela, ki ga lahko opravljate brez kakršnih koli stroškov prevoza in tudi brez stroškov najema poslovnega prostora. Večina dela, ki se opravlja doma, lahko opravljate samo z računalnikom ter povezavo na splet. To je značilno za pisce, prevajalce, oblikovalce, programerje in podobne poklice.

Če delate doma, imate torej veliko manj stroškov. Posledično ste lahko bolj konkurenčni, kar vam lahko zagotovi tudi več strank. Za delo od doma je najpogosteje značilno tudi to, da v igri ni točno določenega urnika, ki bi se ga morali 100 % držati. Če v dopoldanskem času ne boste zmogli narediti vsega, to lahko počnete tudi pozno ponoči. Namesto da poležavate pred televizijskim ekranom, lahko sedite pred računalnikom ter opravljate svoje delo.

Delo od doma je morda smiselno zlasti za predstavnice nežnejšega spola. Te namreč lahko veliko lažje kombinirajo delovne obveznosti z družinskimi. Tako lahko zjutraj brez težav otroke odpeljejo v vrtec ali šolo in jih popoldne pridejo iskat. Če so dobre organizatorke, lahko vmes naredijo še veliko drugih stvari.

Slabosti dela od doma

Delo od doma se vsekakor ne ponaša samo s prednostmi. Pri takem delu lahko skupaj najdemo nekaj slabosti oziroma pomanjkljivosti, ki pa vas morda sploh ne bodo tako zelo zmotile.

Če delate doma, je velika verjetnost, da ste večino časa kar doma in tako ne spoznavate novih ljudi. Redko kam greste in tudi družite se veliko manj, kot bi se sicer lahko. Včasih vam manjka komunikacija z resničnim svetom.

Veliko ljudi, ki svoje delo opravljajo od doma, se sčasoma zapusti in kar nenadoma postanejo zadovoljni s svojim domačim videzom, ki pa je vse prej kot urejen. Za domače okolje se jim namreč ni potrebno urediti tako, kot bi se, če bi zjutraj morali v pisarno.

Vaši domači lahko mimogrede pozabijo, da doma delate. Od vas bodo morda vseeno pričakovali, da boste med svojim delavnikom za njih opravili vse možne stvari, ki vam bodo jemale kar nekaj časa.

Delo na domu se lahko na prvi pogled komu zdi tudi povsem neprofesionalno. Poslovnih partnerjev in strank ponavadi ne vabite k sebi domov, ampak raje v kavarno ali, še bolje, najeto pisarno.

Našteli smo vam kar nekaj prednosti in slabosti, ki so značilne za delo od doma. Verjetno v resnici lahko hitro ugotovite, da slabosti sploh ne bi smelo biti, če bi si ljudje znali postavljati meje, cilje in biti pri delu dobro organizirani in dosledni.

Podjetna Primorska

Dobrodošli na spletnem portalu Podjetja Primorska, kjer si lahko preberete mnogo zanimivih prispevkov na temo podjetništva, posla na spletu in industrije. Veseli bomo, če naše prispevke delite na družabnih omrežjih in s tem znanje ter ideje delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala za obisk in prijeten dan še naprej!

Drugi berejo

Close