Podjetništvo

Prednosti in slabosti službenega vozila

V marsikaterem poslu je mobilnost celo na prvem mestu, saj se v avtomobilu med delom preživi ogromno časa. Nekateri podjetniki pa avtomobil ali drugo prevozno sredstvo potrebujejo le občasno za nekatere opravke. Glede na to se morajo racionalno odločiti, kaj se jim bolj izplača. Ali kupiti službeno vozilo ali lastno vozilo? Če se odločijo za slednje, imajo možnost bremeniti podjetje za stroške prevoženih kilometrov.

Kupiti torej službeno vozilo? Odgovor ni tako preprost in je odvisen predvsem od potreb posameznega podjetja.

Podjetja in vrsta dejavnosti

Nakup službenega vozila je odlična izbira, če se pri poslovni dejavnosti vozilo uporablja prav vsak dan oziroma zelo pogosto. Takšnih dejavnosti je kar nekaj, zato ni malo podjetij, ki pri svojem delu uporabljajo najrazličnejša službena prevozna sredstva.

Podjetja in finančne zmožnosti

Pri službenem vozilu ne plačate samo cene za samo vozilo, temveč redno plačujete tudi stroške za gorivo, zavarovanje, servis, urejanje dokumentacije, menjavo gum, vzdrževanje vozila, vinjeto in podobno.

V primeru, da v podjetju za nakup službenega vozila nimate dovolj finančnih sredstev, si lahko pod določenimi pogoji najamete finančni ali poslovni leasing. Za nekatere med vami pa se celo bolj izplača, če službeno vozilo najamete. Vnaprej boste lahko vedeli, koliko vas bo to stalo na mesec, edino stroške goriva boste morali plačati posebej. Vsekakor je pri tem nujno zavedanje, da avto ni v vaši lasti.

Službeno vozilo v zasebne namene

Nekateri podjetniki pa imate samo eno vozilo, ki ga uporabljate tako za zasebne kot tudi poslovne namene. Pri tem morate nujno dokazovati število prevoženih kilometrov, tako za ene kot druge namene. V tem primeru se plačuje še boniteta.

Uveljavljanje davčne olajšave

Če boste v imenu podjetja ali kot samostojni podjetnik kupili avto, ne boste mogli uveljavljati davčne olajšave za investiranje. Povsem drugače pa je, če je kupljeno vozilo prijazno do okolja. Glede na investicijo v vozilo ste upravičeni do stroškov amortizacije, registracije, vzdrževanja in servisa.

Če so stroški vzdrževanja vašega vozila višji, je najbolje, da opravite investicijo v podjetje. Še bolje pa je, da zaposleni osebi povrnete strošek kilometrine glede na prevožene kilometre. Za obe možnosti bo potrebno vodenje evidence, kjer mislimo predvsem na potne naloge.

Nakup službenega vozila torej prinaša tako prednosti kot slabosti. Dobro premislite, česa je v vašem primeru več; prednosti ali slabosti? Če ste prepričani, da z nakupom ne boste veliko izgubili in vozilo potrebujete pogosto, je to za vas dobra odločitev. Če vozilo za svojo vrsto dejavnosti potrebujete le tu in tam, pa je nakup službenega vozila vse prej kot dobra odločitev.

Podjetna Primorska

Dobrodošli na spletnem portalu Podjetja Primorska, kjer si lahko preberete mnogo zanimivih prispevkov na temo podjetništva, posla na spletu in industrije. Veseli bomo, če naše prispevke delite na družabnih omrežjih in s tem znanje ter ideje delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala za obisk in prijeten dan še naprej!

Drugi berejo

Close