Svet industrije

Kako poteka laserski razrez pločevine?

Za oblikovanje in izdelavo produktov iz pločevine je potrebnih kar nekaj raznovrstnih procesov, značilnih za kovinarsko industrijo. Najprej je potreben razrez pločevine, ki v današnjem času večinoma poteka z laserjem, poleg tega pa je potrebno tudi krivljenje pločevine. Seveda ne smemo pozabiti na varjenje, to je lahko ročno ali robotsko, in na površinsko zaščito pločevine.

Postopek, ki je proizvodnjo izdelkov iz pločevine najbolj moderniziral, je zagotovo laserski razrez pločevine. Ta je omogočil hitro in izjemno natančno izdelavo, hkrati pa produkte iz pločevine tudi bistveno pocenil. Več o procesu razreza pločevine z uporabo laserja boste izvedeli v nadaljevanju.

Potek razreza pločevine z laserjem

Postopek avtomatiziranega laserskega razreza si lahko ogledate v podjetju Kovinc d.o.o. iz Cerkelj na Gorenjskem, katerega začetek sega v leto 1979. Uspešno slovensko podjetje se že več desetletij ukvarja z izdelavo najrazličnejših kovinskih proizvodov, izdeluje pa tudi kovinske konstrukcije vseh velikosti. Pri tem se poslužuje različnih procesov obdelave kovin, od konstruiranja, laserskega razreza, varjenja, krivljenja in upogibanja do površinske obdelave in montaže.

Kovinc d.o.o.
Podjetje Kovinc d.o.o. se lahko pohvali s kar petimi certifikati odličnosti.

Podjetje uporablja sodobno opremo in stroje. Laserski razrez pločevine poteka s pomočjo stroja Primo Platino 1530, ki omogoča izjemno kakovost razreza. Da podjetje spada v sam vrh podjetij, ki izdelujejo kovinske izdelke (ne le v slovenskem, ampak v evropskem merilu), priča tudi napreden robot Motoman HP20-6, namenjen varjenju.

Stroj za laserski razrez: Primo Platino 1530

Za laserski razrez pločevine v podjetju Kovinc d.o.o. uporabljajo stroj, ki je tehnološko gledano na najvišji ravni, njegovo delovanje pa je povsem avtomatizirano. Stroj ima namreč vgrajeno regalno skladišče, kamor se pripravi pločevino za razrez, tja pa se tudi shrani že obdelana pločevina. Nakladalnih mest je deset, kar pomeni, da lahko stroj dlje časa deluje brez prisotnosti operaterja. Medtem ko stroj skrbi za razrez pločevine, se operater lahko popolnoma posveti nadaljnjemu delu. Na ta način delo poteka učinkovito in veliko hitreje, kot če bi moral operater stroj ves čas nadzirati.

Učinkovitost stroja Primo Platino 1530 zagotavlja tudi dejstvo, da je pri laserskem razrezu pločevine izkoristek materiala zelo velik. Laser je namreč programiran tako, da se material kar najbolje izkoristi oziroma je odpada malo. S tem se stroški proizvodnje še znižajo.

Laser za rezanje pločevine reže pločevino debeline 0,5 – 2,5 mm. Njegova najvišja hitrost znaša kar 110 metrov na minuto, za kar je zaslužna moč stroja z zmogljivostjo 4000 W. Čeprav razrez poteka hitro, je delo opravljeno tudi izjemno natančno. Tolerančno območje napak stroja znaša le 0,1 mm.

Če se zanimate za visoko kakovosten laserski razrez pločevine in se sprašujete, ali je izdelava likov in oblik, ki jih imate v načrtu, sploh mogoča, kontaktirajte podjetje Kovinc d.o.o. Lahko ste prepričani, da se bodo v podjetju znali še kako dobro spopasti s prav vsakim izzivom.

Podjetna Primorska

Dobrodošli na spletnem portalu Podjetja Primorska, kjer si lahko preberete mnogo zanimivih prispevkov na temo podjetništva, posla na spletu in industrije. Veseli bomo, če naše prispevke delite na družabnih omrežjih in s tem znanje ter ideje delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala za obisk in prijeten dan še naprej!
Close