Svet industrije

Obdelava pločevine v podjetju Kovinc: 6 procesov

Kovinsko predelovalna industrija je zagotovo ena najbolj pomembnih na svetovnem trgu. Gre za panogo, s pomočjo katere nastajajo vse vrste prevoznih sredstev, uporablja se v gradbeništvu, za izdelavo različnih ohišij in še marsikje drugje.

Za toliko različnih vrst uporabe teh izdelkov pa je seveda pričakovati tudi kar nekaj različnih tehnik obdelave. Tokrat bomo govorili o obdelavi pločevine, in sicer bomo zajeli 6 procesov, ki jih izvajajo v podjetju Kovinc, in so dobesedno nepogrešljivi.

1. Laserski razrez pločevine

Kar je bistvenega v kovinsko predelovalni panogi, je, da podjetje uporablja najsodobnejše stroje, ki so na trgu. S tem se poveča efektivnost, na drugi strani pa zmanjšajo stroški in negativen vpliv na okolje. Laserski razrez pločevine omogoča prav to. Natančno obdelavo oziroma razrez s kar najmanj odpada, ki bi obremenil okolje in končni znesek za naročnika.

Razrez pločevine z laserjem

Moderen laserski stroj s tehnologijo fiber, kot ga uporabljajo tudi v podjetju Kovinc, zagotavlja vse nešteto. Natančno izdelavo, nižjo porabo električne energije in zelo malo odpada. Osnovni material je tako polno izkoriščen in cena končnega izdelka precej nižja. Bistvo laserskega razreza je tudi, da omogoča izrez prav vseh oblik, ki si jih zamislimo.

2. Posnemanje robov laserskega razreza

Če želimo, da bo lasersko obdelan material na koncu nudil dober oprijem površinske zaščite, je nujno potrebno posnemanje robov. Gre namreč za to, da se pri razrezu s kisikom na robovih materiala tvori oksid, ki ga je potrebno odstraniti.

Posnemanje robov

Sistem SBM–M 1000 B2, ki ga v podjetju uporabljajo v ta namen, poskrbi za to, da v enem prehodu posname vse zunanje robove, pri čemer se prihrani celo do 60 % časa obdelave.

3. Varjenje

Varjenje je eden ključnih procesov v kovinsko obdelovalni industriji. Gre namreč za spajanje dveh kosov kovine, ki po končanem postopku postaneta eno. Varjenje lahko poteka z različnimi postopki, ki pa se jih izbere glede na varjeni material in nekatere druge zahteve. V osnovi poznamo ročno in robotsko varjenje, pri čemer za ročno velja, da so v večini uporabi tehnike MIG, MAG in TIG. Za pločevino se pogosto uporablja varjenje s tehniko MAG (M – metal, I – inert, G – gas).

Ročno varjenje

Ročno varjenje se uporablja v zaprtih prostorih in tudi na prostem ter v situacijah, ko je težje priti do mesta varjenja. Za robotsko varjenje velja, da je hitrejše in bolj natančno ter lahko poteka neprekinjeno, torej brez premora. Slabost robotskega varjenja je v tem, da je možno zgolj v zaprtih obdelovalnih prostorih, poleg tega je višji začetni strošek investicije.

4. Krivljenje pločevine

Krivljenje oziroma upogibanje pločevine je še ena izmed obdelav kovine, ki je preprosto nepogrešljiva. Uporabljamo jo pri izdelavi različnih ohišij za elektronske naprave, kot so denimo računalniki, pa za izdelavo profilov, ki se uporabljajo v gradbeništvu, pa vse do dekorativnih in drugih izdelkov.

Krivljenje pločevine

Krivljenje pločevine poteka s pomočjo posebnih stiskalnic, ki imajo nameščena ustrezna orodja za doseganje želenih kotov prepogiba. Čeprav je do neke mere moč pločevino kriviti tudi z ročnimi stiskalnicami, pa je v večini primerov potrebna ustrezna tehnološka naprava z računalniškim CNC upravljanjem.

5. Prebijanje pločevine

Tudi prebijanje pločevine je do neke mere krivljenje, le da je v tem primeru navadno končni rezultat izsekana luknja določene oblike. Pri prebijanju se material v okolici preboja nekoliko deformira. Tovrstne luknje bi lahko sicer izrezovali tudi s pomočjo laserja.

Prebijanje pločevine

A v tem primeru bi bili stroški precej večji zaradi večje porabe električne energije. Še vedno pa je v določenih primerih, ko je potrebno doseči kakšno posebno obliko, primernejši laserski razrez.

6. Površinska obdelava

Seveda pa ni vse v razrezu, oblikovanju in preboju kovine. Izdelke je potrebno tudi ustrezno površinsko obdelati. O površinski obdelavi govorimo takrat, ko takšne izdelke prašno barvamo, peskamo ali cinkamo. Poleg naštetih površinskih obdelav dodajmo še rezkanje in struženje.

Površinska obdelava

Površinska obdelava pločevine je potrebna zato, da sam izdelek na koncu zavarujemo pred različnimi dejavniki, ki bi lahko ogrozili njegovo kvaliteto. Med poglavitne sodita rjavenje in oksidacija, pri čemer na drugi strani poskrbimo tudi za estetiko izdelka. Na ta način lahko dosežemo daljšo življenjsko dobo, ki tako znaša od 20 do 30 let.

Kot lahko vidite, je obdelava pločevine lahko še kako pestra in tudi zahtevna, a v podjetju Kovinc dobro vedo, kako se tem rečem streže. Zato ste lahko povsem brez dvoma, da bo vaše naročilo realizirano na visoko kakovosten in cenovno sprejemljiv način.

Podjetna Primorska

Dobrodošli na spletnem portalu Podjetja Primorska, kjer si lahko preberete mnogo zanimivih prispevkov na temo podjetništva, posla na spletu in industrije. Veseli bomo, če naše prispevke delite na družabnih omrežjih in s tem znanje ter ideje delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala za obisk in prijeten dan še naprej!
Close