Svet industrije

Najpomembnejši ISO standardi

Standardizacija je bila poznana že v antiki. Industrijski standardi so se pojavili v 20. stoletju, pri tem pa je poglavitno vlogo imela prav Mednarodna organizacija za standardizacijo (ISO). Po njej so standardi dobili tudi ime. Kaj sploh je standardizacija? To je metoda, ki odstranjuje raznovrstnosti in določa izenačenost glede na številne dejavnike: dimenzijo, obliko, materiale, zanesljivost, varnost in življenjsko dobo izdelka.

ISO standardi vam omogočijo, da se v podjetju osredotočite na tisto, kar je ključno, in sicer na to, kaj in kako delate, kje lahko prihranite ter kako lahko pridobite zadovoljne stranke. Pomembni ISO standardi so opisani v nadaljevanju.

ISO 9001 – ISO standard za vodenje kakovosti. Primeren je za različne organizacije iz različnih gospodarskih panog. Temelji na načelih vodenja kakovosti, ki so ključnega pomena za dobro poslovno prakso. Z njim boste izboljšali rezultate svojega podjetja.

ISO 14001 – ISO standard za sistem ravnanja z okoljem. S tem standardom organizacije dokažejo svojo ozaveščenost in odgovornost do okolja, saj poskrbijo za učinkovito zmanjševanje vplivov podjetja na okolje. Odgovorno ravnanje do sveta, ki nas obdaja, je danes zelo pomemben nabavni kriterij in le z njim bo podjetje ostalo konkurenčno.

ISO standard 14001

OHSAS 18001 – sistem vodenja varnosti in zdravja pri delu. Uvedba tega standarda dokazuje, da organizacija na ustrezen način obvladuje pomembna tveganja in na vseh nivojih skrbi za varnost in zdravje svojih zaposlenih. Vse to pa je za organizacijo ključnega pomena.

ISO 2700 – ISO standard za sistem vodenja varovanja informacij. Ta standard predstavlja učinkovito pot za vzdrževanje varnosti, saj zagotavlja korporativno vodenje in skladnost ter ščiti ugled in sloves organizacije.

ISO 50001 – ISO standard za sistem upravljanja z energijo. Ta standard pa je orodje, ki je podjetju v pomoč, ko je potrebno obvladati stroške energije, uvesti rabo alternativnih energij ali poiskati rešitev za stabilno energijsko oskrbovalno shemo. Predstavlja transparenten in sistematičen pristop, s katerim se rešuje energetsko vprašanje.

Podjetna Primorska

Dobrodošli na spletnem portalu Podjetja Primorska, kjer si lahko preberete mnogo zanimivih prispevkov na temo podjetništva, posla na spletu in industrije. Veseli bomo, če naše prispevke delite na družabnih omrežjih in s tem znanje ter ideje delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala za obisk in prijeten dan še naprej!

Drugi berejo

Close