Podjetništvo

Ustanovitev podjetja mora biti premišljena

Marsikdo, ki izgubi službo in se znajde na Zavodu, začne razmišljati o tem, da bi bila najboljša možnost morda ustanovitev podjetja. Zanjo lahko dobi tudi finančno pomoč, ki naj bi svežim podjetnikom na začetku pomagala pri plačevanju prispevkov. Vendar pa je treba za začetek tega postopka pripraviti dobro poslovno idejo in poslovni načrt. Ne le zato, da boste uspešno prestali »sito« in vam bodo sredstva odobrili, temveč tudi zato, da bo ustanovitev podjetja pomenila za vas dolgoročno rešitev. Podjetje, ki resnično deluje, raste in ustvarja dobiček.

V prvi vrsti dobro razmislite o tem, kaj znate, kaj lahko ponudite, ali imate idejo, ki ima dejansko možnost, da se obnese. Ustanovitev podjetja, ki se ukvarja s poslom, ki ga opravlja tudi že cel kup drugih ljudi, je lahko tvegana zaradi velike konkurence (razen, če ste že v naprej dogovorjeni z bodočimi strankami). Prav tako pa je tvegana tudi ustanovitev podjetja, ki ponuja nekaj povsem novega. Kadar imate nišno dejavnost, je treba najprej poskrbeti, da ljudi o njej seznanite in po njej sploh vzbudite povpraševanje.

Ustanovitev podjetja vedno zahteva tudi dober izračun vložka in mesečnih stroškov. Koliko morate vložiti v osnovna sredstva za delo in koliko v promocijo? Koliko prometa potrebujete vsak mesec, da boste plačali prispevke, pokrili druge stroške, in koliko vam mora nato še ostati za življenje? Če se račun ne izide, raje ponovno premislite.

Lastno podjetje vsekakor ni nekaj, česar bi se lotevali na hitrico, saj lahko ob slabem načrtovanju prinese kup težav, še zlasti, če vložite vse svoje imetje. Je pa res, da ni mogoče nobenega posla pričeti brez tveganja. Če tveganja ne sprejmeš, ne veš, ali bi ti uspelo ali ne.

Torej se velja ob dobrih predpostavkah vseeno odločiti za ustanovitev podjetja, a biti pri tem previden ter zaradi firme vsekakor ne tvegati svoje finančne varnosti ali finančne varnosti svoje družine. Po statistikah naj bi prišlo do poslovnega uspeha zgolj vsako sedmo podjetje.

Podjetna Primorska

Dobrodošli na spletnem portalu Podjetja Primorska, kjer si lahko preberete mnogo zanimivih prispevkov na temo podjetništva, posla na spletu in industrije. Veseli bomo, če naše prispevke delite na družabnih omrežjih in s tem znanje ter ideje delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala za obisk in prijeten dan še naprej!

Drugi berejo

Close