Podjetništvo

Bodo davčne blagajne z novim letom resnično delovale?

Podjetniki, ki poslujejo z gotovino, se vsako leto srečujejo z novostmi pri poslovanju, večina teh pa se nanaša na davčno zakonodajo. Največ prahu že lep čas dvigujejo davčne blagajne, ki naj bi se uvedle z letom 2016. Kljub temu, da je na voljo kar nekaj izobraževanj, ki pojasnjujejo, kako bodo davčne blagajne delovale ter kako se ravnati v primeru praktičnih težav, pa podjetniki v delovanje davčnih blagajn precej dvomijo. Tudi njihova uvedba na splošno jim ni preveč pri srcu.

Mnenje avtomehanika o davčni blagajni

Pogovarjali smo se s podjetnikom, ki ima svojo avtomehanično delavnico s šestimi zaposlenimi, in ta je takole izrazil svoje pomisleke: »Davčne blagajne naj bi preprečevale goljufije, a občutek imam, da ne bo zaradi njih pobranega nič kaj več davka. Ponovno namreč stiskajo za vrat podjetnike, kdor dela na črno in sploh nima prijavljene obrti, pa bo lahko še vedno delal na črno in ne bo prav nič prispeval v davčno blagajno. Poleg tega že vidim, da sistem ne bo deloval. Pravijo, da naj bi z uvedbo davčne blagajne ob izstavitvi računa v dveh sekundah dobili odgovor s FURSa, pa že sedaj vemo, da tega njihovi strežniki ne bodo zmogli. Že petnajstega v mesecu, ko se oddajajo prispevki, se jim pogosto vse sesuje.«

Poleg tega, da bodo davčne blagajne nadzirale promet, pa se pojavljajo še pomisleki glede tega, kaj vse drugega bodo lahko nadzirale. Tudi o tem je avtomehanik, ki je z nami delil svoje poglede, dejal: »Delovni čas imamo do šeste popoldne. Kot vsak podjetnik tudi sam kdaj malo potegnem, če je treba, tako da včasih ostanem tudi večera, saj mi sicer ne uspe narediti vsega. Recimo, da tako stranki izstavim račun ob osmih zvečer. Me bodo z davčne potem zaradi davčne blagajne preverjali, ali sem si za ta dan pisal dve naduri? Mi bodo diktirali, koliko lahko v lastnem podjetju delam?«

Takšnih in podobnih mnenj je bilo med podjetniki, ki so obiskali seminar o davčnih blagajnah, kar nekaj. A kako bodo te delovale v resnici in koliko nadzora dejansko prinašajo, bomo žal izvedeli šele potem, ko bodo zaživele v praksi.

Podjetna Primorska

Dobrodošli na spletnem portalu Podjetja Primorska, kjer si lahko preberete mnogo zanimivih prispevkov na temo podjetništva, posla na spletu in industrije. Veseli bomo, če naše prispevke delite na družabnih omrežjih in s tem znanje ter ideje delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala za obisk in prijeten dan še naprej!

Drugi berejo

Close